Harta bibliotecilor

miercuri, 2 martie 2011

1 MARTIE

Românii sărbatoresc venirea primăverii intr-un mod unic, la inceputul lunii martie.
1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia. Sarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, iar Dochia este un personaj pagan.
Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii nostrii romani. Cuvantul "mărțișor" are origini latine si este numele popular al lunii martie.
Acest străvechi obicei al primăverii este specific poporului român si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sărbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerată ca prima luna a primăverii. La Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al câmpului si al turmelor, zeu care personifică renașterea naturii.


Luna martie este luna în care nu trebuie să îți dispară zâmbetul de pe față, în care să radiezi frumusețe și să împarți acest sentiment de bine cu toată lumea din viața ta!


Și mai sărbătorim și cei 174 de ani de la nașterea lui Ion Creangă.

Marele scriitor Ion Creangă a fost omagiat, pe 1 Martie la Biblioteca ”C.Negruzzi” Trifești.
Acțiunea a fost organizată de bibliotecă în parteneriat cu Școala ”I.Negruzzi” Trifești.
Cu această ocazie, elevii clasei a III-a, coordonați de înv. Mihai Teodor au pregătit câteva scenete inspirate din cele mai cunoscute scrieri ale marelui povestitor: ”Pupăza din tei”, ”La scăldat”, ”La cireșe”.
Elevii claselor V-VIII, coordonați de prof. Denisa Dulman au evocat viața și biografia lui Ion Creangă prin participarea la concursul: ”Ion Creangă - Universul copilăriei”.
Scopul activității a fost de a-i familiariza pe cei 70 de elevi participanți, cu poveștile și operele literare ale lui Creangă, dar și pentru a le dezvolta creativitatea și imaginația.

Aspecte din cadrul activității:



Expoziția ”În lumea lui Creangă”



”Nică”



Nică și târgovețul”


”Nică și mama”


”Mătușa Mărioara”



”Personajele lui Creangă”


Concentrare maximă...



Elevii care si-au testat cunoștințele despre Creangă

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru activitati si, mai ales, pentru modul in care reflectati activitatea bibliotecii pe blog! Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere