Harta bibliotecilor

joi, 11 august 2011

George Enescu

19 august 2011, 130 de ani de la nașterea compozitorului, violonistului, pianistului și dirijorului GEORGE ENESCU.George Enescu (19.08.1881 - 05.05.1955)

Documentar George Enescu


Când auzim numele lui George Enescu, auzim totodată și muzica lui. El este un celebru muzician român implicat in tot ceea ce inseamnă muzică: a fost violonist si pianist, compozitor, dirijor si pedagog. A cântat, a compus si a invățat.
In muzica lui Enescu există influențe din Johannes Brahms iar temele specifice românești le-a cântat cu dragoste profundă si impact profesional. A compus muzică de cameră: trei sonate pentru vioară, trei sonate pentru pian si doua cvartete pentru instrumente coarde, dar si lucrari orchestrale: trei simfonii, doua "Rapsodii române" si o uvertură pe teme populare românești. (Oedipe, 1936), o opera elegantă si rafinată este, de asemenea, creatia lui Enescu. Artistul a reprezentat idealul pentru generația sa de violoniști, fiind inzestrat cu un dar de predare care l-a făcut extrem de iubit si apreciat.

Enescu a ridicat muzica profesionala romaneasca la nivelul valorilor muzicii universale.


În filmul următor puteți viziona și asculta într-o interpretare de excepție ”Rapsodia Română”. Autor George Enescu, dirijor Sergiu Celibidache.


Poema română

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu