O bibliotecă modernă este un spaţiu cald, primitor şi confortabil, unde oamenii nu trebuie neapărat să meargă pe vârfuri, să vorbească doar în şoaptă şi unde un pahar de cafea nu mai este cea mai mare crimă posibilă. Dar, dacă design-ul şi regulile bibliotecii se schimbă, bunele maniere şi respectul faţă de ceilalţi rămân valabile. Iată câteva reguli de care ar trebui să ţineţi cont pentru a face ca biblioteca să fie, într-adevăr, un loc plăcut şi confortabil pentru toţi cei care-i trec pragul.
Prima şi cea mai simplă regulă este să respectaţi regulamentul propriu al bibliotecii. În general, bibliotecarii au grijă ca acesta să fie afişat la loc vizibil, în aşa fel încât toţi utilizatorii să îl cunoască. Regulamentul este adus la cunoştinţă pe site-ul bibliotecii, prin pliantele pe care le primiţi la înscriere etc. Fiind un loc frecventat de mulţi oameni, care pune la dispoziţie mai multe servicii diferite, utilizând un număr mare de materiale, echipamente etc. şi deservit adesea de personal puţin, biblioteca va funcţiona mai bine atunci când utilizatorii respectă regulile afişate. Dacă nu sunteţi sigur că puteţi face un anumit lucru (de exemplu să folosiţi singuri un copiator, o imprimantă, să luaţi pentru împrumut o carte dintr-un anumit loc etc.) cel mai simplu este să întrebaţi înainte.
Respectaţi liniştea celorlalţi: într-o sală de studiu telefoanele nu sunt binevenite altfel decât dacă le-aţi setat dinainte pe modul silenţios. Dacă trebuie să vorbiţi la telefon, este mult mai elegant să ieşiţi pe hol decât să încercaţi să purtaţi convorbirea în şoaptă. Dacă ascultaţi muzică la căşti, asiguraţi-vă că volumul este reglat în aşa fel încât să nu îi deranjeze şi pe cei din jur.
În cele mai multe biblioteci este interzis accesul cu mâncare sau băutură, dintr-un motiv foarte simplu: acela de a proteja cărţile şi computerele. Există şi excepţii de la această regulă, mai ales în sălile de lectură, unde cei care studiază pot petrece uneori ore în şir iar bibliotecarii vă permit să aduceţi o sticlă de apă, un pahar de cafea sau chiar ceva de mâncare. În acest caz, aveţi grijă să păstraţi curăţenia la masa de studiu, să faceţi cât mai puţin zgomot în timp ce mâncaţi sau beţi şi să păstraţi integritatea cărţilor şi a altor materiale din bibliotecă.
Respectaţi intimitatea celorlalţi: încercaţi să nu priviţi peste umărul celui care foloseşte un computer sau citeşte ceva, oricât de interesant vi s-ar părea site-ul sau cartea respectivă. În sala de lectură, mai ales dacă este aglomerat, încercaţi să nu vă întindeţi lucrurile pe întreaga suprafaţă a unei mese de studiu cu 5 locuri.
Respectaţi cărţile şi echipamentele bibliotecii şi încercaţi să lăsaţi lucrurile aşa cum erau când aţi venit. Dacă luaţi o carte de pe raft, aşezaţi-o înapoi în acelaşi loc. Nu închideţi computerele atunci când plecaţi, acest lucru îl face bibliotecarul, la sfârşitul zilei.
Respectaţi prezenţa bibiliotecarului şi rolul său de gazdă. O figură posomorâtă sau un ton răstit din partea unui bibliotecar sunt o notă foarte proastă pentru o bibliotecă, dar la fel de nepoliticos este din partea unui utilizator să intre fără să salute şi să treacă fără să întoarcă privirea spre bibliotecarul de la pupitrul de referinţe, care este acolo ca să îl ajute.
http://www.facebook.com/l/0AQFKlLis/despremaniere.ro/2012/06/19/maniera-zilei-19-iunie-2012/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu