Harta bibliotecilor

luni, 17 octombrie 2011

Recensământul populației și al locuințelor





În perioada 20 -31 octombrie 2011 se va efectua pe întreg teritoriul României RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI AL LOCUINȚELOR (RPL), conform OG nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populației și al locuințelor din România în anul 2011.

”Recensământul este singura operațiune care produce la intervale regulate numărarea oficială a populației pe teritoriul unei țări și în cele mai mici sub-teritorii geografice ale sale, împreună cu un număr selectat de caracteristici demografice și sociale ale populației. De asemenea, produce informații referitoare la stocul de locuințe. Această operațiune are avantajul obținerii informației referitoare la două universuri - populație și condiții de locuit - în cadrul aceluiași proces de înregistrare.”

OBIECTIVE
- obiectiv prioritar - de a obține informații ample și de calitate privind numărul și distribuția teritorială a populației, a structurii demografice și socio-economice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și la fondul locativ și condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele.
- obiectiv complementar - baza de fundamentare a unei analize adecvate a dinamicii diferitelor fenomene demografice și socio-economice, obiectiv strâns legat atât de gradul ridicat al comparabilității datelor pe plan internațional, cât și cel al comparabilității cu datele obținute la recensămintele anterioare efectuate în România.

Scopul fundamental al recensământului - de a oferi informații esențiale și de calitate pentru politicile guvernamentale în domeniul economic și social, inclusiv pentru dezvoltarea umană, pentru cercetare și pentru mediul de afaceri.

Recensământul populației și al locuințelor acoperă mai multe unități de observare ( care trebuie să fie recenzate):
- clădiri
- unități de locuit ( locuințe și alte unități de locuit, spații colective de locuit)
- gospodării
- persoane.

Toate informațiile culese trebuie să fie utilizate doar în scopuri statistice: datele personale culese în timpul recensământului sunt date confidențiale și sunt supuse unei protecții speciale asigurate pe parcursul tuturor fazelor procesului de recensământ ( culegerea, prelucrarea și analiza rezultatelor), în conformitate cu prevederile legale.

Aici puteți găsi informații despre istoricul recensământului în România.

http://www.recensamantromania.ro/media/clip-video/

http://cursdeguvernare.ro/romania-primul-recensamant-dupa-normele-eurostat-la-ce-ne-asteptam.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_demografic%C4%83_a_Rom%C3%A2niei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu