Harta bibliotecilor

marți, 11 octombrie 2011

Leon Negruzzi, promotor al modernizării Iașului


Leon Negruzzi
(5.06.1840, Iași - 15/16.07.1870, Trifești-Iași)


Ca primar al Iașului, Leon Negruzzi a rămas în conștiința ieșenilor drept ctitor al electrificării, deoarece a fost protagonistul luptei pentru introducerea electrificării în instituțiile importante, începând cu Primăria și Teatrul Național.

”Leon Negruzzi, înalt la statură, lat la față și la piept, cu umbletul balansat ca al marinarilor, cu gestul larg și râsul zgomotos al temperamentului sanguinic, era mai întâi de toate un om bun la inimă, milos, cinstit, vesel până la ușurință. Cu veșnicul său optimism, era dispus să primească toate întâmplările din partea cea bună și niciodată ura, invidia, descurajarea nu a găsit loc în sufletul lui” -Titu Maiorescu

Studii la Berlin și Viena
Leon C. Negruzzi s-a născut la data de 5 iunie 1840 în municipiul Iași, fiind fiul mai mare al scriitorului Constantin Negruzzi și frate cu Iacob Negruzzi.
Cele dintâi învățături le-a primit în casa părintească, apoi în anul 1852 a fost trimis, împreună cu fratele său Iacob, la Berlin, unde a terminat studiile liceale. A urmat apoi cursuri de filosofie și drept la Universitățile din Berlin și Viena. În anul 1864 s-a întors în țară, fiind numit judecător la Tribunalul din Iași și înaintat ca membru și ca procuror general la Curtea de Apel. A fost prefect al județului Iași (1871-1876), apoi primar al Iașului ( 3 februarie 1883-7 decembrie 1886), senator și, din 1880, iarăși prefect.

Prodigioasă activitate literară
Leon Negruzzi a făcut parte din Societatea Junimea, traducând proză românească în limba franceză și scriind mai multe nuvele, toate în Convorbiri literare, din primul an al apariției revistei și până în anul 1882. Specia literară cultivată de el a fost nuvela-foileton, scrierile sale descinzând din literatura de aventuri, specie apreciată la noi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Prima sa nuvelă, ”Vântul soartei”, a apărut în revista Junimii în anul 1867, ulterior fiind publicate alte două astfel de scrieri: ”Serghie Pavlovici” (1881) și ”Osândiții” (1881-1882). În afară de aceste foiletoane, Leon Negruzzi a reușit să treacă dincolo de limitele speciei, realizând câteva din cele mai reușite nuvele din literatura română a celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea: ”Evreica” (1868), ”O răzbunare” (1874) și ”Țiganca” (1877). În majoritatea nuvelelor, există un conflict de ordin moral, care constă în disputa dintre două exclusivisme. Nuvela Evreica dezvăluie și o altă latură a artei lui Leon Negruzzi, aceea de portretist.
Mormântul lui Leon Negruzzi - Curtea Bisericii ”Constantin și Elena” Hermeziu -Trifești

Notă: Datele au fost preluate din Curierul de Iași care prezintă (serial) istoria primarilor Iașului, cei care au condus destinele orașului din 1864 până în prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu