Harta bibliotecilor

luni, 12 mai 2014

Monumente ale naturii...


        ”  Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) din Iași au realizat anul trecut un inventar al tuturor arborilor seculari din județ, protejați prin lege. Iașiul, atât la nivel de municipiu, cât și la nivel de județ, are numeroși arbori care au fost declarați monumente ale naturii și care sunt protejați. Conform ultimei centralizări făcute de specialiștii de mediu, în județ sunt 387 de arbori seculari, dintre care384 sunt în stare bună, unul este uscat, iar doi toaletați necorespunzător. Dintre aceștia, 224 sunt declarați deja arbori monument, iar 160 sunt avizați de Academia Română și propuși pentru a fi declarați astfel.
           Din numărul total de arbori seculari, 64 la sută, adică 240 de arbori sunt în municipiul Iași, iar 36 la sută, în județ. ..... Majoritatea dintre aceștia sunt stejari sau tei și sunt vechi de câteva sute de ani.Există însă și platani, plopi, castani sau arbori exotici. Arborele pagodelor, vechi de 108 ani, salcâmul japonez, vechi de 158 de ani, au fost descoperiți în comuna Lungani. Alte opt bucăți de corni cu vârste cuprinse între 119 și 382 de ani au fost găsiți în Miroslovești, iar un stejar de 391 ani, în Trifești. ” ( fragment din articolul ”Iată unde se află cel mai vechi arbore monument din Iași” -presă ).

          Stejarul din Trifești  este amplasat în centrul satului, în fața Primăriei comunei Trifești ( același stejar îl regăsiți și în interfața blogului Bibliotecii ”C.Negruzzi” Trifești - în haine de toamnă).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu