Harta bibliotecilor

joi, 24 mai 2012

Întoarcerea la etichetă - Premierea

”Bunele maniere, pe care le socotim ca fiind neînsemnate (mărunte), sunt adesea tocmai criteriile după care, oamenii ne judecă, în bine sau în rău”  LA BRUYERE

„ Mulțumește-te să fii om” LESSING

    În perioada  decembrie 2011 - martie 2012 s-a desfășurat  proiectul  ”Întoarcerea la etichetă”.
Un proiect în parteneriat cu: Asociația SANĂTATE, EDUCAȚIE și FAMILIE; Asociația studențească AMICUS; Asociația EXPLORATORI PENTRU VIITOR; Biblioteca ”C. Negruzzi” Trifești; Primăria comunei Trifești; Școala ”I. Negruzzi” Trifești și Școala ”I. Negruzzi” Trifești- Locația Hermeziu. Un proiect structurat pe 7 sesiuni desfășurate bilunar ( Relațiile-părinții, cadrele didactice, prieteni, autorități;
Comunicarea - la telefon, e-mail, messenger, scrisori ; Când ești invitat ( cum ne comportăm?) - la aniversări, restaurant, alte ocazii; Cum ne comportăm în anumite locuri: școală, biserică, stadion ș.a.; Cum oferim darurile și când?; Cum ne distrăm și alte situații speciale).
Grupul țintă: elevii claselor VII-VIII din satele Trifești și Hermeziu.
Ca obiective principale: aspecte apte să le diversifice și îmbogățească cunoștințele, cunoașterea și însușirea normelor de comportare civilizată în societate.
Locul desfășurării: Biblioteca ”C.Negruzzi” Trifești și Școala ”I.Negruzzi” Trifești - Locația Hermeziu.
După fiecare sesiune, elevii au completat un chestionar cu întrebări din tema prezentată.
   Bunele maniere au rădăcini într-un sentiment profund, în acea armonie dintre comportament și etică, dintre frumusețea caracterului uman și moralitatea sa. Confucius, faimosul înțelept chinez (551- 479 î. Hr.), spunea că ” virtutea nu reprezintă nimic dacă nu se naște din curtoazie”, adică din inimă.
  De fapt, codul bunelor maniere, reprezintă ”arta de a trăi frumos” în toate împrejurările vieții.
  Miercuri, 23 mai 2012, elevii claselor a VII-a și a VIII-a din satele Trifești și Hermeziu au participat la cel  mai așteptat moment și anume premierea.
  Sau concluzionat etapele proiectului, impresiile elevilor și s-a vizionat filmul Trenul vieții.
    Concluzia finală: Orice om ar trebui să lase în urma lui ceva deosebit pentru a nu fi uitat. Dar dacă nu ne stă în putință, să lăsăm măcar amintirea frumoasă a celui care a fost un Domn sau a celei care a fost o adevărată Doamnă.
  Premierea:
Școala Hermeziu
Locul I - Chișcă Cristina
Locul al II-a - Gherman Alin și Matei Denisa
Locul al III-a - Axinie Ancuța
Mențiuni: Rotaru Daniel, Măciucă Diana, Timofte Andrei
Școala Trifești:
Locul I - Signea Olivia
Locul al II-lea - Rotariu Diana, Lungu Mădălina
Locul al III-lea - Răileanu Alexandra, Ungureanu Paula
Mențiuni: Zaharia Costel, Zaharia Paula, Aprofirei Irina, Tihenschi Andrei, Cazmet Dumitru.
Ocupanții locului I vor merge într-o tabără de 7 zile, la munte.
      
 Știați că:
 
 Originile normelor de buna purtare de astăzi își afla originile în curțile regale franceze din secolele XVII - XVIII. De fapt, etimologia cuvântului "eticheta", în sensul cunoscut de toată lumea, are la origine o interdicție. În noul parc de la Versailles, grădinarul-șef al regelui Ludovic al XIV- lea a așezat inscripții prin care cerea sa nu ii fie călcate peluzele proaspăt însămânțate. Cum acestea erau adesea ignorate de nobilimea neatenta, omul a obținut din partea Majestății Sale un decret care stipula respectarea "etichetelor". Astfel, cuvântul a intrat in limbajul curent pentru a desemna o comportare conforma anumitor norme.
Mai apoi, manierele moderne se cristalizează în eticheta americana, prin Regulile Civice ale lui George Washington (1732-1799), dar cea mai de succes popularizare a manierelor a fost intreprinsa de către autoarea Emily Post, în 1922, prin publicarea lucrării "Eticheta - în Societate, în Afaceri, în Politica și Acasă". Cartea a devenit un best-seller si a pavat drumul succesorilor sai în continuarea promovării bunelor maniere.

-imagini din cadrul activității-



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu