Harta bibliotecilor

miercuri, 9 mai 2012

9 MAI

Pe 9 mai, se sărbătoresc trei mari evenimente importante pentru poporul român: Ziua Independenței -9 mai 1877, Ziua Victoriei Antifasciste - 9 mai 1945 și Ziua Europei.
  • 9 mai 1877 - proclamarea Independenței de Stat a României
  • 9 mai 1945 - victoria împotriva fascismului german, victorie la care țara noastră și armata au avut o contribuție de toată considerația. Sfârșitul celui de-al II-lea război mondial în Europa.  
  • La data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, propunea Frantei, Germaniei si altor tãri europene gestionarea în comun a productiei de cãrbune si otel. Acest apel a reprezentat primul pas cãtre crearea Uniunii Europene de astãzi – o structurã formatã din 27 de tãri, unite în respectul fatã de libertate si principiile statului de drept, dar care recunosc si apreciazã, în acelasi timp, diversitatea cetãtenilor europeni. Aniversarea declaratiei Schuman este celebratã astãzi drept Ziua Europei. 
    Anul acesta Ziua Europei se sărbătorește sub genericul ”Ziua Europei este și ziua ta”


    Filmul istoric Pentru patrie, în regia lui Sergiu Nicolaescu, surprinde momente memorabile din istoria României - Războiul de Independență.


 


 Ce reprezintă Uniunea Europeană pentru voi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu