Harta bibliotecilor

luni, 14 aprilie 2014

” Cu timpul înveți ... ”

           Există anumiți scriitori pe care, atunci când îi citești, ai impresia că ţi s-au adresat ție, de parcă ți-ar fi intrat direct în suflet și au aflat ce și cât simți.
           Jorge Luis Borges a fost un scriitor argentinian extrem de iubit, care a fost distins cu numeroase premii.
          El a fost considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea.
Este cunoscut mai ales pentru povestirile fantastice, deși Borges a scris romane, eseuri și chiar versuri.
          Scriitorul a lăsat în urmă, printre multe altele, un poem impresionant despre viață, pe care oricine ar trebui să îl citească măcar o dată în viață.
     "Cu timpul înveți...
 După un anumit timp, omul învață să perceapă diferența subtilă între a susţține o mână şi a înlănțui un suflet și învață că amorul nu înseamnă a te culca cu cineva și a avea pe cineva alături nu e sinonim cu starea de siguranță, și așa omul începe să învețe...

Că sărutările nu sunt contracte şi cadourile nu sunt promisiuni, şi aşa omul începe să-și accepte căderile cu capul sus și ochii larg deschiși și învață să-și construiască toate drumurile bazate în astăzi și acum, pentru că terenul lui <> este prea nesigur pentru a face planuri... și viitorul are mai mereu o mulțime de variante care se opresc însă la jumătatea drumului.

Și, după un timp, omul învață că, dacă e prea multă, până şi căldura cea dătătoare de viaţă a soarelui, arde şi calcinează. Aşa că începe să-şi planteze propria grădină şi-şi împodobeşte propriul suflet, în loc să mai aştepte ca altcineva să-i aducă flori, şi învaţă că într-adevăr poate suporta, că într-adevăr are forţă, că într-adevăr e valoros şi omul învaţă şi învaţă ... şi cu fiece zi învaţă.

Cu timpul înveţi că a sta alături de cineva pentru că îţi oferă un viitor bun înseamnă că mai devreme sau mai târziu vei vrea să te întorci la trecut.

Cu timpul înţelegi că doar cel care e capabil să te iubească cu defectele tale, fără a pretinde să te schimbe, îţi poate aduce toată fericirea pe care ţi-o doreşti. Îţi dai seama cu timpul că, dacă eşti alături de această persoană doar pentru a-ţi întovărăşi singurătatea, în mod inexorabil vei ajunge să nu mai vrei să o vezi.

Ajungi cu timpul să înţelegi că adevăraţii prieteni sunt număraţi, şi că cel care nu luptă pentru ei, mai devreme sau mai târziu se va vedea înconjurat doar de false prietenii.

Cu timpul înveţi că vorbele spuse într-un moment de mânie pot continua tot restul vieţii să facă rău celui rănit.

Cu timpul înveţi că a scuza e ceva ce poate face oricine, dar că a ierta, asta doar sufletele cu adevărat mari pot.

Cu timpul înţelegi că, dacă ai rănit grav un prieten, e foarte probabil ca niciodată prietenia nu va mai fi la aceeaşi intensitate.

Cu timpul îţi dai seama că, deşi poţi fi fericit cu prietenii tăi, într-o bună zi vei plânge după cei pe care i-ai lăsat să plece.

Cu timpul îţi dai seama că fiecare experienţă trăită alături de fiecare fiinţă nu se va mai repeta niciodată.

Cu timpul îţi dai seama că cel care umileşte sau dispreţuieşte o fiinţă umană, mai devreme sau mai târziu va suferi aceleaşi umilinţe şi dispreţ, dar multiplicate, ridicate la pătrat.

Cu timpul înveţi că grăbind sau forţând lucrurile să se petreacă, asta va determina că în final ele nu vor mai fi aşa cum sperai.

Cu timpul îţi dai seama că, în realitate, cel mai bine nu era viitorul, ci momentul pe care-l trăiai exact în acel moment.

Cu timpul vei vedea că, deşi te simţi fericit cu cei care-ţi sunt împrejur, îţi vor lipsi teribil cei care mai ieri erau cu tine şi acum s-au dus şi nu mai sunt...

Cu timpul vei învăţa că încercând să ierţi sau să ceri iertare, să spui că iubeşti, să spui că ţi-e dor, să spui că ai nevoie, să spui că vrei să fii prieten, dinaintea unui mormânt, nu mai are nici un sens.

Dar, din păcate, se învaţă doar cu timpul..."

Preluare Yahoo Celebrity

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu