Harta bibliotecilor

marți, 3 decembrie 2013

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

         


          Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

    Cei zece ani au constituit o perioadă de conştientizare, de dezvoltare şi implementare a unor programe destinate îmbunătăţirii situaţiei acestei categorii sociale defavorizate.

    Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent, aproximativ 650 milioane de persoane (10% din populaţia lumii) trăiesc cu un handicap. Între misiunile OMS, se regăseşte şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru persoanele cu handicap, prin eforturi naţionale, regionale şi globale.

    Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

    Acţiunea de elaborare a unei Convenţii a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi s-a demonstrat a fi un excelent exemplu privind modul în care principiul totalei participări poate fi pus în practică pentru dezvoltarea unui societăţi adevărate în cadrul căreia toate vocile să fie auzite.

    În România, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată prin manifestări organizate sub patronajul centrelor de recuperare şi de educaţie specială, al inspectoratelor şcolare şi al Guvernului. AGERPRES/ (Documentare)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu