Harta bibliotecilor

miercuri, 5 decembrie 2012

E-tiquette, please!

MottoUn copil manierat devine un adult elevat.
         Un proverb indian spune că ” florii i se cere parfum, iar omului politețe”. Politețea a fost și este indispensabilă fiecărui om, în orice societate. Respectul și grija față de alții trebuie să domine întotdeauna relațiile dintre oameni.
          Într-o epocă în care nonconformismul este la modă, apar situații și domenii noi în care nu știi exact cum să te porți, riști să te faci de râs, nu te simți liber, ci complexat.
          Să fie bunele maniere doar o problemă de bun-simț? Sau numai de cultură și instruire? Sau numai de mediu? Din experiența fiecăruia dintre noi, se deduce, că o comportare civilizată depinde de toate elementele enumerate mai sus. Iar cunoașterea și însușirea normelor de comportare civilizată nu se realizează de la sine, ci printr-o educație permanentă, începând din copilărie, în familie ( în acei ”șapte ani de-acasă”) și continuând în celelalte etape ale vieții.
          Bunele maniere au rădăcini într-un sentiment uman profund, care tinde spre o armonie între frumusețea caracterului uman și moralitatea sa. Iar caracterul nostru îl analizăm și, după caz, ne revizuim comportamentul dacă răspundem: Știm să ne comportăm în societate?
         Proiectul E-tiquette, please! - bunele maniere offline și online , aplicat de Biblioteca ”C. Negruzzi” Trifești în parteneriat cu Școala ”I. Negruzzi” Trifești, în perioada 1-29 noiembrie 2012,  a urmărit: cizelarea abilităților de comunicare, ale elevilor, al discernerii între comportamentele recomandabile și cele inadecvate și al dezvoltării încrederii de sine ( grupa de vârstă 10-12 ani).
         Acest proiect a avut ca sursă E-tiquette, please! - proiect inițiat de Biblioteca Județeană ”Gh. Asachi” Iași, prin concursul  Instruiește-ți Comunitatea, finanțat de Fundația IREX România și mulțumesc Dianei Gheorghieș pentru suportul material pus la dispoziție.
          În cele patru sesiuni am aplicat activități diverse:  jocuri de rol, expunerea, scenarii diverse, discuții, test grilă. Toate acestea reliefând răspunsurile la comportamentul nostru în societate ( bune maniere offline) și pentru comunicarea pe internet ( bune maniere online).
          Elevii au interacționat și au evidențiat elementele negative din jurul lor dar au și exemplificat prin propriul comportament că bunele maniere sunt practicate.
          Avem  50 de gentlemen și ladies - cu diplome  de confirmare a bunelor maniere, care concluzionează că:
          A fi gentleman sau lady înseamnă...
          ...să ne comportăm cuviincios cu cei din jurul nostru, indiferent de vârstă și condiție socială, să fim politicoși, să fim capabili să ne stăpânim emoțiile și impulsurile, să dăm dovadă de încredere și onoare, să fim concilianți, să știm să aplanăm conflictele și să le evităm, să fim decenți, să ne respectăm pe noi înșine, cât și pe cei din jurul nostru, să ne stabilim principiile noastre morale, pe care să le și respectăm, să avem o ținută și un limbaj adecvat, să avem în vedere lucrurile cu adevărat esențiale, să deținem simțul responsabilității.
       ... să știm cum ne comportăm pe stradă, în mijloacele de transport în comun, la teatru, la cinematograf, când mergem în vizită, la masă sau pur și simplu când sună telefonul.
       ... să știm cum ne îmbrăcăm sau cum oferim cadouri și flori.
       ... a ști să respectăm regulile de comunicare pe internet și de a interacționa plăcut, simplu și eficient.

      Clasa a V-a B, diriginte prof. Alexandru Prodan
      Clasa a VI-a B, diriginte prof. Denisa Dulman
       Clasa a V-a A, diriginte prof. Cornelia Buzgar          Pentru cei interesați de cunoașterea bunelor maniere, în orice situație,  găsiți la bibliotecă:


Ø  Cei șapte ani de acasă: Codul bunelor maniere pentru copii, Ed. Coresi,București, 2009
Ø  Marinescu, Aurelia, Codul bunelor maniere astăzi, Ed. Humanitas, București,2005
Ø  Bridges, John, Cum să fii un gentleman: mic tratat de eleganță, Ed. Nemira, 2007
Ø  Simson-Giles, Candace , Cum să fii o lady: mic tratat de eleganță, Ed. Nemira, 2007
Ø  Neagu, Draga, Copilul nostru are oaspeți…, Ed. Niculescu, 1994
Ø  ABC-ul comportării civilizate, București, 1990
Ø  Frâncu, Nicolae, Comportare civilizată în familie și societate. Reguli de protocol, Ed. Garamond, București
Ø  Frâncu, Nicolae; Dragomir, Vasile, Reguli de protocol și comportare în societate, Ed. Științifică, București, 1973

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu