Harta bibliotecilor

luni, 25 iulie 2011

George Bernard Shaw


George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin - d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence) a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat cel mai mare dramaturg de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic.

"pentru opera sa care este marcată de idealism și umanitate, pentru satira sa stimulatoare plină de multe ori de o singulară frumusețe poetică "(Motivația Juriului Nobel).

Piesele lui Shaw cu subiect din trecut sunt destul de numeroase, și aria lor istorică e întinsă.Ea cuprinde antichitatea (Cezar și Cleopatra, Androcles și leul), războiul de o sută de ani (Sfânta Ioana, Cei șase din Calais).Îl evocă pe Shakespeare și modul lui de a se inspira din fiecare cuvânt surprins în jur ( Doamna brună din sonete), restaurația engleză (În zilele de aur ale bunului rege Carol), Rusia secolului al XVIII-lea( Caterina cea Mare).
Culoarea istorică mai definită uneori e redusă în alte rânduri la minimum prin folosirea sistematică a aluziei contemporane şi a perspectivei anacronice.



"Pygmalion" (Pygmalion, 1912), piesă devenită foarte populară ca musical în prelucrarea lui David Lean sub numele My Fair Lady.

Găsiţi la bibliotecă: Cezar şi Cleopatra, Ucenicul Diavolului, Pygmalion

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu