Harta bibliotecilor

vineri, 28 septembrie 2012

Cele cinci cărți...









Unele dintre ele au provocat reacţii globale şi au schimbat ordini sociale şi politice de mult stabilite. Revenind în 2012, fie că le descarci de pe Internet, fie că le citeşti dând pagină cu pagină, nu trebuie să ratezi cele 5 cărţi care au schimbat lumea!

1. “Republica” lui Platon (360 î. Hr.)
De ce este pe primul loc lucrarea filozofico-politică a lui Platon? Pentru că a pus bazele moralităţii oamenilor, a construit literar o ordine socială ideală şi a subliniat defectele societăţii existente atunci. Legile şi ordinea s-au schimbat radical odată cu această carte.

2. “Kama Sutra” lui Vatsyayana (secolul IV)
Este prima carte “murdară” a lumii şi a pornit revoluţia sexuală în acel secol IV, influenţând chiar şi în zilele noastre cupluri dornice de reinventare sexuală. Scrisă între secolele I-IV, cartea lui Vatsyayana descrie detaliat 64 de acte sexuale şi oferă indicii preţioase despre tehnici de seducţie, atingeri şi ritualuri înainte şi după sex.

3. “Regulile Fotbalului” de Ebenezer Cobb Morley (1891)
Înaintea acestor reguli, fotbalul (soccer înAmerica) era doar un grup de bărbaţi nebuni care se luptau alergând după o minge. După lansarea cărţii, bărbaţii au jucat fotbal după reguli moderne, aceleaşi care se aplică în ziua de azi. Pe cine a influenţat? Pe toţi bărbaţii care de atunci şi până acum au comentat, au urmărit, au iubit şi au jucat fotbal.

4. “Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” a lui Isaac Newton (1687)
Nimeni nu se aşteaptă să dai fuga într-o facultate de profil sau la anticariat să citeşti din scoarţă în scoarţă “Principiile” luiNewton. Un lucru e sigur: acest geniu a întors pe toate părţile numere şi principii pentru ca noi să înţelegem de ce merele cad din copaci şi nu plutesc în aer (şi nu doar asta am înţeles pe parcurs) şi ca să ne schimbe serios orele de matematică şi fizică.

5. “Common Sense” a lui Thomas Paine
În traducere “Bun Simţ”, pamfletul intens al lui Paine este o satiră la adresa atitudinii superficiale a americanilor, soldaţi pe front sau de acasă, faţă de revoluţie şiţară. De ce face parte din cărţile care au schimbat lumea? Pentru că l-a convins până şi pe cel mai neinformat American că cea mai bună alternativă este independenţa. De aici, schimbările au pornit şi către alte state.

Sursa: unica.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu