Harta bibliotecilor

luni, 12 mai 2014

Monumente ale naturii...


        ”  Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) din Iași au realizat anul trecut un inventar al tuturor arborilor seculari din județ, protejați prin lege. Iașiul, atât la nivel de municipiu, cât și la nivel de județ, are numeroși arbori care au fost declarați monumente ale naturii și care sunt protejați. Conform ultimei centralizări făcute de specialiștii de mediu, în județ sunt 387 de arbori seculari, dintre care384 sunt în stare bună, unul este uscat, iar doi toaletați necorespunzător. Dintre aceștia, 224 sunt declarați deja arbori monument, iar 160 sunt avizați de Academia Română și propuși pentru a fi declarați astfel.
           Din numărul total de arbori seculari, 64 la sută, adică 240 de arbori sunt în municipiul Iași, iar 36 la sută, în județ. ..... Majoritatea dintre aceștia sunt stejari sau tei și sunt vechi de câteva sute de ani.Există însă și platani, plopi, castani sau arbori exotici. Arborele pagodelor, vechi de 108 ani, salcâmul japonez, vechi de 158 de ani, au fost descoperiți în comuna Lungani. Alte opt bucăți de corni cu vârste cuprinse între 119 și 382 de ani au fost găsiți în Miroslovești, iar un stejar de 391 ani, în Trifești. ” ( fragment din articolul ”Iată unde se află cel mai vechi arbore monument din Iași” -presă ).

          Stejarul din Trifești  este amplasat în centrul satului, în fața Primăriei comunei Trifești ( același stejar îl regăsiți și în interfața blogului Bibliotecii ”C.Negruzzi” Trifești - în haine de toamnă).


Rolul parteneriatului...

          ”Biblioteca este un cabinet magic în care există mai multe spirite vrăjite.”
(J.Luis Borges)
          ”Toți cei care au acces la o bibliotecă, la cărți, sunt niște inși mai buni decât alții, mai puternici, iar durerile îi ating mai puțin și nefericirile trec mai repede.” ( Mircea Eliade)
 
          Sâmbătă, 10 mai 2014, a avut loc Cercul Pedagogic nr.6 al profesorilor de limba română, gazdă fiind catedra de limbă română a Școlii Gimnaziale ”Iacob Negruzzi” Trifești. 
          Tema: Rolul parteneriatului profesor - bibliotecar în dezvoltarea competențelor culturale ale elevilor.
          Din program:
- Fascinația lecturii , atelier de lucru, prof. Denisa Dulman
- Lectura reflectată în practică, dramatizări:  - Soacra cu trei nurori, adaptare după Ion Creangă
                                                                   - Două loturi, de Ion Luca Caragiale - fragment
- Relația profesor - bibliotecar în dezvoltarea culturală a elevilor, referat și prezentare power point cu imagini de la activitățile desfășurate, prof. Daniela Arhip.
- Discuții pe marginea temei.

Fascinația lecturii
          Motto:Cărțile sunt cărăușii civilizației. Fără cărți, istoria e mută, literatura nu are glas, știința paralizată, iar gândirea și meditația suspendate.” ( Barbara Tuchman)
Scopul proiectului: Formarea și consolidarea deprinderilor de muncă individuală și în grup.
 
          ”... Am inițiat două teme de portofoliu, la alegere, pentru elevii claselor a VI-a și a VII-a:
UNIVERSUL COPILĂRIEI, ca o completare a textelor din manual, întrucât vârsta lor îi incită să afle cât mai multe aspecte prezente în literatură pe această temă.
          Ce-a de-a doua temă - ISTORIA ȘI LITERATURA - s-a impus ca o necesitate determinată de insuficienta cunoaștere a temelor istorice prezente în literatura studiată la clasă.
          Am aflat în persoana doamnei bibliotecar Camelia Purice un partener care nu abandonează lupta împotriva inerției elevului și care este oricând  dispusă să-i ajute și să-i orienteze în alegerea textelor.” (fragment din descrierea proiectului prezentat de prof. Denisa Dulman).






Lectura reflectată în practică
- Soacra cu trei nurori, adaptare după Ion Creangă - dramatizare prezentată de elevii Școlii Hermeziu


- Două loturi, de Ion Luca Caragiale- fragment prezentat de elevii Școlii Gimnaziale ”I.Negruzzi” Trifești

Relația profesor - bibliotecar în dezvoltarea culturală a elevilor
- referat prezentat de prof. Daniela Arhip, reliefându-se strategiile de stimulare a lecturii și efectele benefice ale lecturii ”altfel” în colaborare cu bibliotecarul;
- prezentare power point, imagini cu activitățile desfășurate în parteneriat
-concluziile temei.

          Felicitări cadrelor didactice implicate cât și elevilor.



luni, 5 mai 2014

Copăcelul înflorit

          Vineri, 25 aprilie 2014, a avut loc Comisia metodică a educatorilor din comuna Trifești. Gazdă fiind grupa mijlocie - Grădinița Trifești, educatoare Elena Borșanu,
          Lecția s-a desfășurat în cadrul temei anuale: ”Când, cum și de ce se întâmplă?”, cu activitatea ”Copăcelul înflorit” în scopul consolidării deprinderilor de mototolire și lipire și utilizarea instrumentelor corespunzătoare; stimularea dragostei și respectului față de muncă, a gustului și a simțului estetic.