Harta bibliotecilor

joi, 28 februarie 2013

Solii Primăverii


Solii Primăverii
      educ. Paraschiva Burlacu

Armonie-n gând, culoare,
Vânt călduţ, miros de floare
Şiruri negre de cocoare
Fulgi răzleţi şi stropi de ploaie,                                  
Fire verzi şi îndrăzneţe
Mâţişori ce dau bineţe,
Zumzet viu prin crengi înalte
Cer senin doruri curate,
Ciripit de hărnicele,
Câmpul plin de viorele,
Ghiocei sunând devreme
Soare treaz căldura cerne.
Copilaşi şi mieluşei
Albinuţe, clopoţei,
Buburuze şi furnici,
Urzicuţe şi arici,
Alb şi roşu-n inimioare,
Bucurii în mărţişoare,
Fac a primăverii horă
Dănţuind frate şi soră.
Toţi în cor vă spun cu drag
Primiţi primăvara-n prag!
Că v-aduce viaţă nouă
Chip gingaş pe bob de rouă,
Multă dragoste în suflet
Şi speranţa ca un zâmbet.                                        








     ”Amintiri din copilărie sunt scrise cu artă și meșteșug de un mare scriitor. Vremea va dovedi că aceste pagini sunt inimitabile și vor rămâne de-a pururi modele pentru toate veacurile. Simple, ca și sufletul care le-a dat la lumină, ele trăiesc în acele tablouri rustice de un umor unic în literatura noastră, dar încadrate de o poezie care tulbură și fascinează pe cititorul lor.”  Mihai Eminescu



Legenda Babei Dochia
          Desene  realizate de elevii claselor a V-a și a VI-a, îndrumați de doamna prof. Denisa Dulman.


     

Deschide cartea, deschide mintea!

        ” Lecție cu lecție face omul învățat” ( proverb italian )
”O carte este o grădină, o livadă, o magazie, o reuniune, un însoțitor la drum, un sfătuitor, o multitudine de sfătuitori” (Henry Ward Beecher)

     În zilele de 26 și 28 februarie 2013, am continuat întâlnirile cu părinții, în cadrul proiectului educațional Deschide cartea, deschide mintea!
     Proiectul are ca scop principal implicarea familiei în procesul de instruire și educare a preșcolarilor și elevilor, stimularea interesului pentru lectură, a creativității și formarea unei atitudini de grijă și respect față de carte.
     Grup țintă: părinții preșcolarilor și elevilor din ciclul primar.
     Parteneri: Biblioteca ”C. Negruzzi” Trifești, Școala gimnazială ”I. Negruzzi” Trifești, Grădinița cu P. N. Trifești, Școala Gimnazială Hermeziu, Grădinița Hermeziu.
     La cele două întâlniri, au participat un număr de 50 de părinți. Au colaborat cadrele didactice: educ. Marinela Alexandrescu, înv. Lăcrămioara Lemne, înv. Cătălina Bujor, educ. Paraschiva Burlacu.
     Am pornit de la premisa că: familia este cea care oferă copilului primele informații despre lumea ce-l înconjoară iar gustul lecturii la copii apare doar dacă vede unul dintre părinți citind.
      Citiți împreună cu copilul dumneavoastră!


miercuri, 27 februarie 2013

O poveste pe săptămână!

      Miercuri, 27 februarie 2013, elevii clasei a II-a, coordonați de doamna profesor învățământ primar Paraschiva Melinte, au fost prezenți la bibliotecă, în cadrul lecției de limba și literatura română/lectură
O poveste pe săptămână.
       Elevii au fost informați despre serviciile bibliotecii, documentele necesare înscrierii  și s-au familiarizat cu publicațiile pentru copii, după care, au vizionat Degețica de Hans Christian Andersen.



     

luni, 25 februarie 2013

Deschide cartea, deschide mintea!

     ”E mare lucru să ai o bibliotecă, dar și mai mare lucru e să știi să te folosești de ea.”
John Lubbock 
     Vineri, 22 februarie 2013, Biblioteca ”C Negruzzi” Trifești în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Iacob Negruzzi” Trifești, au deschis seria activităților din cadrul proiectului educațional ”Deschide cartea, deschide mintea!”
     Scopul: implicarea familiei în procesul de instruire și educare a elevilor, stimularea interesului pentru lectură a elevilor și formarea progresivă a lor pentru o cultură comunicațională și literară de bază, stimularea creativității elevilor și formarea unei atitudini de grijă și respect față de carte.
     ”Pecetea pe care părinții o lasă asupra structurii și profilului spiritual - moral al personalității propriilor copii se mențin toată viața” ( M. Golu).
      Părinții prezenți  au văzut o parte din desenele copiilor inspirate din povești, expuse în bibliotecă dar și la școală, s-au familiarizat cu atmosfera din bibliotecă.
      Domnii profesori Denisa Dulman și Alexandru Prodan le-au prezentat părinților Proiectul Școlar Multilateral COMENIUS: Litera Turul EUROPEI în 80 de săptămâni, 7 voci pe capitol , unde elevii își pot exprima creativitatea artistică și dragostea lor pentru lectură ( le-au fost prezentate realizările de până acum postate pe site-ul scoalatrifesti.ro).


      S-au continuat discuțiile cu părinții privind rolul familiei în procesul de instruire și educare a elevilor printr-o colaborare familie - școală - bibliotecă, având ca scop stimularea interesului pentru lectură a elevilor, cultivarea sensibilității artistice și a dragostei pentru carte. Părinții au interacționat prin întrebări diverse la care au primit răspuns.
        


Căsuța din oală

     Vineri, 22 februarie 2013, a avut loc Comisia Metodică a educatoarelor din comuna Trifești, la Grădinița P.N. Trifești. Grupa mică, coordonată de educatoare Elena Borșanu , a prezentat dramatizarea ”Căsuța din oală”.
     Scopul activității: formarea deprinderii de a reproduce corect și independent, selectiv sau integral, conținutul unei povești; dezvoltarea unor emoții și sentimente pozitive de bunătate, întrajutorare și curaj.
      Printre spectatori au fost prezenți și părinții preșcolarilor.
      ”Personajele” - încântate de  costumație și jocul de rol.  



duminică, 24 februarie 2013

Olga Rusu nu mai e ...

Olga Rusu 
 ( n. 26 ianuarie 1940 - m. 20 februarie 2013)


        Muzeograf , istoric literar, președinta Societății Culturale ”Junimea 90” și redactor al revistei ”Dacia literară”



         Născută pe 26 ianuarie 1940, în comuna Criveşti – Tutova (judeţul Vaslui), Olga Rusu a fost profesor în învăţământul gimnazial şi liceal (1962-1990), muzeograf la Muzeul Literaturii Române Iaşi (1990-1996; 2005-2010). A fost membru al Uniunii Scriitorilor (din 2010.), a fost autor sau co-autor al unor volume închinate Iaşului şi personalităţilor sale. 
          Cetățean de onoare al comunei Trifești, jud. Iași (2001), pentru merite deosebite în realizarea Muzeului ”C. Negruzzi” de la Hermeziu, com. Trifești, jud. Iași.
           Este autoarea unor studii, articole, cataloage, bibliografii, note între care Casa memorială”C.Negruzzi” de la Hermeziu, Prelecțiunile Junimii (1995), N.A. Bogdan - Orașul Iași, în colaborare cu C. Ostap, Personalitățile Eternității (2008) ș.a.
           Colaborează la diferite reviste din țară și străinătate. Recompensată cu Premiul ”Vasile Pogor” al Primăriei municipiului Iași pentru realizarea de albume dedicate Iașilor (2005).
           ”Sufletul” celor două evenimente culturale tradiționale: ”Acasă la Familia Negruzzi” și ”Lunca Amintirilor”, organizate la Muzeul ”C. Negruzzi” Hermeziu, com. Trifești, jud. Iași,  unde răspundeau prezent oameni de elită ai culturii ieșene.
            Dumnezeu să o odihnească!


joi, 14 februarie 2013

Poveste de omăt

            

           OTILIA CAZIMIR  ( 12 febr. 1894 - 8 iunie 1967)
      Este prima scriitoare care aduce în literatura română sensibilitatea ca senzație, sentiment și expresie. Evoluția literară s-a bucurat de sprijinul și prețuirea lui Garabet Ibrăileanu, Mihail Sadoveanu și George Topîrceanu.
      A publicat proză autobiografică și literatură pentru copii: Jucării, Baba Iarna intră-n sat, A murit Luchi.
       La Iași se află - pe strada Bucșinescu - o căsuță ca o bojdeucă, unde a trăit singură toată viața, înconjurată de fotografii, cărți, amintiri și ... pisicuțe. Aici se află acum Casa memorială ” Otilia Cazimir”.

     Biblioteca ”C. Negruzzi” Trifești a omagiat 119 ani de la nașterea scriitoarei Otilia Cazimir. S-au evocat aspecte inedite din copilăria scriitoarei și s-au recitat poezii.
     Au participat preșcolarii de la Grădinița Trifești - grupa mare, coordonați de educ. Marinela Alexandrescu, Grădinița Hermeziu, coordonator educ. Paraschiva Burlacu și o parte din utilizatorii bibliotecii.

miercuri, 13 februarie 2013

Februarie - ultima lună de iarnă


Yahoo! News a încercat să găsească cele mai interesante detalii despre luna februarie. Cunoaştem tradiţiile, apoi episoadele istorice care au avut loc în această lună.

Tradiţii populare în februarie

    Februarie este considerată sora cea mică a lunilor anului, iar denumirea ei populară (Făurar) este inspirată de momentul anului în care se ascut uneltele pentru începutul sezonului agrar. Este luna care suferă transformări la fiecare patru ani, când avem an bisect, iar februarie are 29 de zile. În anii nebisecţi (anii care nu se împart exact la 4), luna are 28 de zile. Cel mai recent an bisect a fost 2012, următorul va fi 2016.

      Un moment special în tradiţia populară este ziua de 2 februarie, când se împlinesc 40 de zile de la Crăciun. Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind, astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptamani. Dimpotrivă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară, prevestind "slăbirea" frigului şi apropierea primăverii. În unele zone ale ţării, copiii erau unşi un untură de urs, ca să fie puternici şi sănătoşi tot anul.

     Chiar dacă Valentine's Day, o sărbătoare importată, câştigă tot mai multă popularitate în ţara noastră, îndrăgostiţii au şi o dată la care îşi pot sărbători dragostea româneşte. La 24 februarie are loc Dragobetele. Dragobete este fiul Dochiei, identificat cu Cupidon în mitologia romană şi Eros în mitologia greacă. În unele zone, Dragobetele poartă numele de Năvalnicul, flăcău care ia minţile fetelor şi tinerelor femei, scrie
crestinortodox.ro. El a fost transformat de Maica Domnului în floarea cu acelaşi nume.

     Sfârşitul lui februarie este momentul anului în care păsările încep să îşi (re)facă cuiburile.

Cele mai importante evenimente istorice ale lunii

2 februarie 1990. Tribunalul Militar condamnă la detenție pe viață și confiscarea totală a averii personale pe patru dintre apropiații lui Nicolae Ceaușescu: Manea Mănescu, Tudor Postelnicu, Emil Bobu, Ion Dincă;

11 februarie 1866. Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjurației pregătite de coaliția dintre conservatori și liberal–radicali, "monstruoasa coaliție";

21 februarie 1916. La Verdun, Franța, a început cea mai distrugătoare bătălie din Primul Război Mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime. S-a încheiat pe 18 decembrie 1916 prin respingerea atacurilor germane de către armata franceză;

24 februarie 1960. Comuniștii au început procesul intentat pentru „uneltirea contra ordinii sociale” a unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt;

27 februarie 1470. Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Romanească și de a-l îndepărta pe Radu cel Frumos de la tron.