Harta bibliotecilor

vineri, 30 septembrie 2011

LUNCA AMINTIRILOR

”Am petrecut multă vreme la țară, am trăit și mai mult în mijlocul orașelor. Aici, precum și acolo, am văzut de aproape oamenii și locurile. Cu cât însă înaintez în vârstă, cu atâta mă pătrund de încredințarea că viața omului de țară este cea mai fericită și mai binecuvântată de Dumnezeu.” CONSTANTIN NEGRUZZI






În perioada 28-29 septembrie 2011, Muzeul Literaturii Române Iași a fost gazda Simpozionului Internațional ”Istorie, cultură, patrimoniu”.
La acțiune au participat istorici, academicieni și oameni de cultură din țară și din străinătate.
Simpozionul s-a încheiat pe data de 29 septembrie cu o aducere aminte a celor mai importante personalități ieșene din secolele trecute și ”Lunca amintirilor” la Muzeul ”C.Negruzzi” Hermeziu.
La Hermeziu, oaspeții au urmărit programul artistic pregătit de gazde: ”Istorii viitoare”.
- ”Mărturii” - versuri ed. Paraschiva Burlacu;
- moment liric ”La noi” : versuri Paraschiva Burlacu, muzica G.Enescu-Poema română.
Au recitat elevele clasei a Vi-a: Mădălina Albu, Georgiana Budeanu, Denisa David, Mădălina Apostol.
- ”Nostalgie” - versuri prof. Elena Rusu, muzica Ridiche Daniel-Renato( profesor de canto la Colegiul de Artă ”Octav Băncilă” Iași) și Sava Alexandru ( profesor de religie la Școala Bivolari, colaborator al bibliotecii noastre).
Momentul artistic fiind încheiat cu recitalul actorilor Dionisie Vitcu și Constantin Avădanei.
După vizitarea muzeului, gazdă ne-a fost domnul ing. Vasile Lungu la SC ASTRA Trifești.
A fost prezentată societatea ( renumită atât în țară cât și în străinătate), s-a lansat un nou număr al revistei ”Dacia Literară” și am vizionat cu multă plăcere filmul ”Povestea unui muzeu”- realizat în 2011, de Dragoș Zămoșteanu.
Au fost prezenți și urmașii familiei Negruzzi: Dana Petrișor și Matei Fotiade.







( Vântul nu a fost de partea noastră...)





marți, 6 septembrie 2011

Primul ajutor



Marți, 6 septembrie 2011, la Biblioteca ”C.Negruzzi” Trifești s-a desfășurat cursul ”Primul ajutor-Trusa ta de cunoștințe
Au participat 20 de persoane,salariați ai instituțiilor din comună, săteni care și-au însușit primii pași în acordarea primului ajutor.
”Accidentele, rănirile, criza datorată unei boli, apar pe neașteptate. În majoritatea cazurilor, lângă noi se află membrii familiei, colegii de muncă sau trecătorii de pe stradă, angajații de la instituțiile sau firmele care prestează servicii. Aceștia sunt primii care pot acorda primul ajutor.”
Activitatea a fost organizată de Biblioteca ”C.Negruzzi” Trifești și Primăria Trifești, parteneri în proiectul: ”Primul ajutor-Trusa ta de cunoștințe”, inițiat de Biblioteca județeană ”Gh.Asachi” Iași prin Biroul Coordonare metodică și Formare profesională cu care conlucrăm foarte bine. Proiectul a fost câștigat în cadrul Concursului de Participare Comunitară organizat de Fundația IREX România, ca parte componentă a Programului Biblionet de înființare a Centrelor de Internet cu acces public gratuit în bibliotecile publice.
Parteneri locali: Școala cu clasele I-VIII ”Iacob Negruzzi” Trifești și CMIMF dr.Elena Simon.
Scopul acestei activități a fost să îmbunătățească speranța de viață a populației din comunitatea noastră prin creșterea nivelului de instruire în privința acordării primului ajutor.

luni, 5 septembrie 2011